Przemysłowe urządzenia – maszyny do produkcji czekolady
Ciasteczka w domu kreujemy, sporządzając ciasto i wylewając je do specjalnych foremek lub tworząc ciasto i wyciskając w nim wzory, które następnie pieczemy. W przemyśle wygląda to tak samo, niemniej jednak tworzone jest de facto na rozległą skalę. Cukiernik, który zajmuje się robieniem ciastek, ma odpowiednią recepturę. Receptura ta umożliwia na przygotowanie wielu kilogramów ciasta. Maszyny do produkcji ciastek zalewa się masami cukierniczymi i następuje proces wyciskania. Maszyna sama wyciska adekwatny wzór ciastka na blachę, po czym są one wstawiane na specjalne wózki, a wózki te wjeżdżają do pieców, w którym ciastka mają się upiec.
Czas pieczenia nie jest w większości sytuacji długi, bo piece mają bardzo dużą moc i w pewnych przypadkach wystarczy wręcz wiele minut, ażeby z pieca wyjechały gotowe ciasta. Zrzuca się je z blach i poddaje następnej obróbce. Zdarza się, że ta obróbka polega na udekorowaniu ręcznie ciastka, czasem na oblaniu go czekoladą, a innym razem na posypaniu na przykład cukrem pudrem. Następnie ciastka przechodzą przez serwis maszyn pakujących, który ma za zadanie należycie je zapakować tak, żeby nie wysychały i szybko się nie psuły. Pakowanie wygląda różnie. Czasami projektuje się je ręcznie, wkładając ciasteczka do torebek, innym razem polega to na włożeniu ichniejszym do specjalnej maszyny, tzw. formierki do ciastek, która przepuści je przez linię pakującą i zgrzeje w specjalnej folii. W przyszłości ciastka są jedynie pakowane na palety, znakowane i wysyłane w właściwe miejsce. Cały proces trwa często około paru godzin.
Sprawdź: serwis maszyn pakujących.