Obróbka chemiczna stali – trawienie i pasywacja

By in
No comments

Do obróbki chemicznej stali nierdzewnej używa się odpowiednie preparaty, które powstają na przykład na podstawie kwasu azotowego. Powinno się jednak pamiętać o tym, że pasywacja stali wymaga głównie odpowiedniego przygotowania powierzchni, a zatem oczyszczenia jej między innymi z zanieczyszczeń.
Obróbka chemiczna stali – co trzeba wiedzieć?
Na początku powinno się wyjaśnić, że zarówno trawienie stali, jak również przywracanie pasywnej warstwy ochronnej wymaga stosowania fachowych preparatów.

Warto mieć na uwadze o tym, że są to zarówno preparaty chemiczne oparte na kwasie azotowym, jest również nowe technologie, w których w preparatach chemicznych nie używa się tego kwasu. Pierwszym etapem obróbki chemicznej stali jest odpowiednie przygotowanie do wytrawiania a także pasywacji, a więc dokładne oczyszczanie powierzchni. Warto dodać o tym, że stal, która była poddawana obróbce mechanicznej, wymaga usunięcia między innymi cząstek żelaza czy też innych zanieczyszczeń. Kolejnym etapem po oczyszczaniu jest wytrawianie stali. Tutaj używa się na przykład specjalną pastę trawiącą, która może być jednak stosowana wyłącznie punktowo oraz miejscowo, a zatem nie jest przeznaczona do nakładania na bardzo duże powierzchnie. Przy aplikacji tego środka używa się specjalne kwasoodporne pędzle. Natomiast przy większych powierzchniach wykorzystuje się specjalną bejce trawiącą, która nakładana jest na powierzchnię stali w sposób natryskowy, a więc przeznaczona jest do wytrawiania większych powierzchni. Jak się okazuje, na rynku dostępne są specjalistyczne produkty do obróbki chemicznej metali.

Zobacz więcej: trawienie i pasywacja.

FacebookTwitterGoogle+Share

Dodaj komentarz