Szybkie mrożenie

By in
No comments

Każdy raczej wie o tym, że przechowywanie większej ilości jedzenia przez dłuższy okres czasu jest możliwe, dzięki mrożeniu. W większych sklepach z produktami spożywczymi przedsiębiorcy najczęściej korzystają z dużych zamrażarek, by zmieścić większe ilości jedzenia. Natomiast z drugiej strony jak się okazuje klasyczne mrożenie ma także swoje wady i nie zawsze jest odpowiednim rozstrzygnięciem.

Dlaczego? Konkretniej chodzi o to, że produkty nie będą schładzane jakoś bardzo szybko, a co za tym idzie do ich pełnego zamrożenia musi minąć ciut czasu. Dodatkowo niska temperatura praktycznie zawsze zmienia wodę znajdującą się na produktach w cząsteczki lody, które z kolei uszkadzają mrożony produkt. Na całość zasada jest taka, że im dłużej trwa proces mrożenia, tym uszkodzenia te niestety będą większe. Istnieje jednak bezdyskusyjne rozwiązanie, które umożliwi na efektywne wyeliminowanie wyżej wymienionych problemów. Chodzi o mrożenie szokowe, z którego wraz z biegiem czasu korzysta coraz więcej firm. Jego największą pozytywną właściwością jest przede wszystkim to, że zamrażanie trwa bardzo krótko, a co za tym idzie oszczędza się nie tylko i wyłącznie czas, ale również nie powstają żadne uszkodzenia towarów co bez wątpienia ma spore znaczenie. W tego typu urządzeniach do mrożenia szokowego mamy do czynienia z bardzo niską temperaturą, a ciepło z mrożonych towarów natychmiast odprowadzane jest na zewnątrz. W ten sposób można uniknąć także zmiany walorów smakowych pożywienia, a jak wiadomo nie wpływają one raczej korzystnie na produkty.

Zobacz także: komory szokowego mrożenia.

FacebookTwitterGoogle+Share

Dodaj komentarz