Warunki chłodnicze

By in
No comments

Chłodnie służą do długotrwałego przechowywania żywności. Chodzi tutaj o powiększenie o kilka, a nawet kilkanaście dni czasu świeżości części towarów. Świeże mleko, mięso i ryby są najmniej trwałymi produktami żywnościowymi i w ich przypadku poza warunkami chłodniczymi może dojść do psucia już po upływie kilku godzin.

Jeżeli już jednakże pragniemy, by te produkty przez długi czas pozostały świeże, powinno się je chłodzić. Komora chłodnicza jest specjalną komorą umożliwiającą na utrzymywanie niskiej temperatury konkretnych towarów, a tym samym przedłużenie ich trwałości. Właściwie każdy z nas w domowych warunkach ma taką mini komorę chłodzącą w postaci lodówki. Dzięki specjalnemu agregatowi chłodzącemu w lodówce utrzymana jest temperatura na poziomie kilku stopni, co sprawia, że w produkcie znacznie spowolnione są rozmaite procesy psucia się. Bakterie tak mocno się nie namnażają, a co za tym idzie, nie występuje tu problem z tym, że produkt bardzo szybko uległyby zniszczeniu na skutek normalnych procesów, które się w nim odbywają. W zastosowaniach przemysłowych również ma to znaczenie, niemniej jednak wykorzystywane są profesjonalne spore komory chłodnicze zwane chłodniami. Nie zawsze należy je kupować – nierzadko istnieje możliwość ich wynajęcia. Długoterminowy wynajem chłodni jest w bardzo wielu przypadkach bardzo opłacalny, gdyż cena wynajęcia na długi termin nie jest wcale wysoka, a na pewno niższa niż cena zakupu dokładnie sprecyzowanej komory. Firmy, które nie mogą sobie pozwolić na taki zakup albo dla których jest on zwyczajnie nieopłacalny, z całą pewnością częściej decydują się na to, aby taką chłodnię wynająć.

Więcej informacji na stronie: wynajem kontenerów chłodniczych.

Dodaj komentarz