Organizacja w kuchni

By in , ,
No comments

Niezależnie od tego, czy lubimy gotować – warto zadbać o prawidłową organizację w kuchni. Miłośnikom gotowania pozwoli to czerpać maksimum radości z gotowania, a pozostałym jej użytkownikom zminimalizować czas spędzony na przygotowywaniu posiłku.

Przy urządzaniu kuchni niezwykle istotne jest ustawianie blatu i stanowisk roboczych. Trzeba pamiętać, że poszczególne fazy przygotowywania posiłku powinny zostać odzwierciedlone w kuchennej infrastrukturze.

Pierwszy obszar na którym się skupimy to przechowywanie. Lodówka i spiżarnia muszą być łatwo dostępne, a zgromadzone produkty powinny zostać uporządkowane i opisane. Bardzo ważne aby właściwie każdy składnik miał swoje bez przerwy miejsce, aby odruchowo można było sięgnąć po właściwą rzecz.

Kolejna runda to przygotowywanie produktów do obróbki, W tym miejscu powinny się odkryć kosze kuchenne na odpady biologiczne oraz dodatkowo pozostałe. Należy zainwestować w inteligentne kosze, które automatycznie otwierają się i zamykają w miarę wymagań. W tej części kuchni powinien się także znaleźć zlewozmywak i brat roboczy.

Trzecim obszarem, którym się zajmiemy jest obróbka żywności. Sprzęty, które powinny się znaleźć w tym miejscu to kuchenka, piekarnik, mikrofala. Trzeba także wyszukać miejsce do postawienia innych sprzętów, takich jak to możnaster czy grill. W tym celu potrzebny nam będzie kolejny kawałek blatu roboczego.

Na tym blacie przejdziemy do kolejnej fazy przygotowywania posiłku – podawania. Niezbędne będą szafki i szuflady do przechowywania naczyń i sztućców.

Należy pamiętać, że przy projektowaniu kuchni trzeba dążyć do jak największej ergonomii. Niezbędne naczynia, produkty i narzędzia powinny w każdym momencie być w zasięgu ręki.

Zobacz więcej: inteligentne kosze.

FacebookTwitterGoogle+Share

Dodaj komentarz