Jakie powinny być opakowania na kawę

By in
No comments

Ażeby żywność na dłużej zachowała świeżość i by można było ją w łatwy sposób przechowywać, musi być stosownie zapakowania. Opakowania na cukierki muszą być wykonane z papieru albo folii, które nie zawierają szkodliwych substancji, ponieważ mogłyby one przeniknąć do żywności. Stąd też, zanim powstanie finalna wersja opakowania na kawę, wymaganie szeregu badań na temat tego, jaki powinien być papier, w który jest zapakowana.

Głównie musi pozwalać na zachowanie całkowitej świeżości, szczegółowo takiej, jak w dniu, w którym została zapakowana. Najczęściej kawa, której ziarna są zmielone, pakowana jest próżniowo. Opakowanie składa się z dwóch warstw. Pierwsza z nich jest stworzona z nieprzepuszczającej folii, najczęściej w kolorze srebrnym. Dzięki swojej budowie, uniemożliwia przenikanie tlenu i zatrzymuje promieniowanie UV. Oprócz tego jest również odporne na wilgoć. Większość towarów żywnościowych psuje się pod wpływem wilgoci, zatem w dużej mierze rolą opakowania jest chronić produkty żywnościowe przed zawilgoceniem. Opakowania na lody sprawiają, że nie przenikają do ich smaku zapachy z innych produktów, które są przechowywane w tej samej zamrażarce. Dzięki temu, że zrobione są ze śliskiego papieru nie roztapiają się pod wpływem działania temperatury a napisy i obrazki, które się na nich znajdują, nie rozmazują się. Na każdym opakowaniu musi znajdować się informacja dotycząca składu a także terminu przydatności do spożycia. Dodatkowo jest na nim nadrukowany również numer serii, z której pochodzi żywność.

Polecana strona: opakowania na lody.

FacebookTwitterGoogle+Share

Dodaj komentarz