Transport żywności

By in
No comments

Przewóz nietrwałych towarów spożywczych jest obwarowany wieloma bardzo restrykcyjnymi warunkami. Chodzi głównie o to, aby spełnić właściwe postanowienia dostosowane do warunków potrzebnych do przewozu konkretnych produktów. Chłodnie do auta pozwalają transportować różnorakie produkty, począwszy od mleka i jego wyrobów, przez sery, wędliny, mięso, a także owoce i warzywa.

W samochodzie musi być utrzymywana właściwa temperatura. Temperatura ta w każdej chwili jest niska, gdyż wszystkie nietrwałe produkty takiej potrzebują. Najważniejsze jest, by systematycznie kontrolować stan pojazdu przeznaczonego do przewozu żywności, gdyż może dojść do awarii agregatu chłodniczego, a to z kolei może także spowodować, że przestanie on poprawnie działać i żywność będzie przewożona w wysokiej temperaturze. W niezbyt długim czasie nic to nie zmieni, niemniej jednak po upływie kilku godzin niektóre produkty mogą się całkowicie popsuć. O ile temperatura na dworze jest wysoka, to taka sytuacja może doprowadzić do zepsucia się całej partii przewożonych towarów. Chłodnie samochodowe powinno się serwisować przynajmniej raz w roku, a w razie pojawienia się jakichkolwiek problemów z działaniem, należy je od razu naprawić. Kierowca takiego auta chłodni powinien również kontrolować na bieżąco i sprawdzać, czy temperatura zgadza się z tą, jaka została narzucona w systemie. Wszelkie odstępstwa powinny być zaraz weryfikowane, a jeżeli nie można naprawić usterki zaraz, należy przeładować samochód i zepsuty oddać do serwisu do jak najszybszej naprawy.

Sprawdź również informacje na stronie: zabudowa chłodnicza.

FacebookTwitterGoogle+Share

Dodaj komentarz